Laten we dat reclameplaatje van de schone Nederlandse kust nou goed naar buiten brengen als voorbeeld: zo kan het ook!
We proberen altijd om positieve resultaten met elkaar te delen. Daar bereiken we het meeste mee.
Stephan van der Stee
Oprichter Strand Nederland

Ontstaan Strand Nederland
Het idee van Strand Nederland is zo’n 22 jaar geleden ontstaan. Ik was destijds bezig met het digitaliseren van de informatievoorzieningen van een stukje kust, in opdracht van het Ministerie van Economische zaken. In die tijd wisten strandpaviljoenhouders nog maar weinig van internet en het online delen van informatie. Dat konden we alleen uitleggen door al die strandpaviljoens te bezoeken, dus dat heb ik gedaan. Toen kwam Nederland Schoon in die tijd met een campagne tegen zwerfval, waarvoor zij contact zochten met ondernemers. Wij hebben ze toen in contact kunnen brengen met al die ondernemers van de strandpaviljoens en zo is een eerste mooie samenwerking ontstaan.
Verbinder
Nog altijd speelt Strand Nederland een belangrijke verbindende rol. We hebben contacten bij ondernemers, overheden en leveranciers. Dat werkt buitengewoon goed! Als het gaat om het schoonhouden van de kust merk je dat mensen en bedrijven ontzettend bereid zijn om met elkaar samen te werken. Het is mooi dat wij daarin een verbindende partij kunnen zijn.
Wat doet Strand Nederland allemaal?
Naast verbinden doet Strand Nederland nog veel meer. We doen jaarlijks op 96 plaatsen langs de kust een onderzoek naar hoe schoon de stranden zijn. Dat doen we met beeldmetingen en tellingen. In 2021 zijn er zo'n 12 inspecteurs op pad gegaan om de strandopgangen en rondom strandpaviljoenen foto's te maken en het zwerfafval te tellen. Op alle locaties zijn we 4x geweest waardoor je aan de hand van veel foto's een goed beeld krijgt van het zwerfafval. Meer over het onderzoek in 2021 kun je hier lezen.
Daaraan gekoppeld zijn de Strandverkiezingen, waar we het schoonste strand van Nederland benoemen. Een mooi persmoment waar landelijk altijd veel aandacht voor is. Daarnaast kunnen we met de beeldmetingen die we doen heel gericht aan gemeentes laten zien wat er zich op hun stranden afspeelt, en waar verbeterpunten liggen.
Ook communiceert Strand Nederland – onder andere via het strandmagazine – naar paviljoenhouders over wet- en regelgeving. “Afgelopen jaar is er bijvoorbeeld veel veranderend in de wetgeving over disposables (wegwerkartikelen). Het is ook mooi om te zien dat we op de stranden nu veel minder patatbakjes e.d. zien.
Verder hebben we ook een paar jaar samengewerkt met My Beach stranden. Dat zijn stukken strand waar ondernemers, gemeentes en bezoekers extra aandacht besteden aan het opruimen van zwerfafval.”
We proberen altijd om positieve resultaten met elkaar te delen. Daar bereiken we het meeste mee!
Vooruitgang
We zijn nu sinds 2005 bezig met Nederland Schoon, en de stranden zijn echt heel schoon! Als ik dan door een park loop en alle troep daar zie denk ik: “Dan hebben we het op de stranden best goed voor elkaar”. Dat komt ook doordat de stranden goed worden schoongemaakt. Maar we proberen daarnaast constant te bedenken hoe we juist kunnen voorkomen dat mensen zwerfafval achterlaten. Laten we dat reclameplaatje van de schone Nederlandse kust nou goed naar buiten brengen als voorbeeld: zo kan het ook!
Het zwerfafval op de stranden is sinds 2005 meer dan gehalveerd. Die continuïteit moeten we wel behouden. We kunnen tegenwoordig steeds gerichter een probleem aanpakken. Momenteel wordt er op veel stranden bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden voor afvalscheiding. Economisch gezien is dat niet erg aantrekkelijk, maar het creëert wel weer meer bewustzijn over afval.
Help je ook mee?
Ieder jaar voeren we metingen uit op de stranden. We kunnen altijd wel mensen gebruiken die hierbij helpen.
En natuurlijk is het vooral belangrijk dat mensen die het strand bezoeken zich realiseren dat zij verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van zwerfafval. We hebben op en langs het strand meer dan 100 tasjes-palen staan, waar je een afvalzakje kunt pakken. Er zijn allerlei manieren om zelf het zwerfafval op het strand te verminderen en vooral te voorkomen. Ruim bijvoorbeeld ook eens iets op van een ander. Het is een kleine moeite.
Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.
Lees alle verhalen

Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.

Kinderen hebben vaak heel simpele oplossingen waar wij als volwassenen niet op komen. Zoals een game: een idee dat door de gemeente Hollands Kroon is omarmd en waaruit de app Operatie Zuiver is ontstaan.

De ‘Blauwe Vlag’ wappert in Nederland in 127 jachthavens en op 56 stranden, wat betekent dat de eigenaren garant staan voor de waterkwaliteit en dat ze bijdragen aan het voorkomen, opruimen en sorteren van afval.

Elk jaar stelt Elisah Pals zichzelf een jaardoel: een doel dat ze aan het einde van het jaar bereikt wil hebben. In 2015 was haar jaardoel om meer natuurlijke en verse producten te eten. Al gauw kwam ze tot de ontdekking dat ze veel minder verpakkingen kocht en daardoor minder afval produceerde.

Tijdens een onderzoek samen met Rijkswaterstaat naar de visstand in de grote rivieren, merkten we dat we eigenlijk meer plastic dan vis in het net hadden gevangen.

We moeten met z’n allen de bron van het probleem aanpakken. Dat is in algemene zin de consumptiemaatschappij en iets specifieker het gebruik van wegwerpplastic.