Kopie van Pak je rol
Ieder van onze organisaties heeft zijn eigen aanpak om een schoon Nederland te realiseren. Daar gaan we ook gewoon mee door. Maar waar het kan, trekken we samen op. Dat kan heel intensief zijn door samen acties te organiseren of bescheiden door onze eigen doelgroepen te wijzen op de activiteiten van andere organisaties van het platform. Zo pakken we met elkaar onze rol.

Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.

Kinderen hebben vaak heel simpele oplossingen waar wij als volwassenen niet op komen. Zoals een game: een idee dat door de gemeente Hollands Kroon is omarmd en waaruit de app Operatie Zuiver is ontstaan.

De ‘Blauwe Vlag’ wappert in Nederland in 127 jachthavens en op 56 stranden, wat betekent dat de eigenaren garant staan voor de waterkwaliteit en dat ze bijdragen aan het voorkomen, opruimen en sorteren van afval.

Elk jaar stelt Elisah Pals zichzelf een jaardoel: een doel dat ze aan het einde van het jaar bereikt wil hebben. In 2015 was haar jaardoel om meer natuurlijke en verse producten te eten. Al gauw kwam ze tot de ontdekking dat ze veel minder verpakkingen kocht en daardoor minder afval produceerde.

Tijdens een onderzoek samen met Rijkswaterstaat naar de visstand in de grote rivieren, merkten we dat we eigenlijk meer plastic dan vis in het net hadden gevangen.

We moeten met z’n allen de bron van het probleem aanpakken. Dat is in algemene zin de consumptiemaatschappij en iets specifieker het gebruik van wegwerpplastic.

Als je een keertje afval hebt geraapt, dan is het gigantisch wat je allemaal ziet liggen. Dan kan je eigenlijk je ogen er niet meer voor sluiten. Overal waar ik rijd, kom en om me heen kijk, denk ik wat is het hier een bende.

Afval in de natuur staat in de top 3-ergernissen van de meeste van onze bezoekers. Dat geeft ook wel weer een grote betrokkenheid aan. Het merendeel van de mensen maakt zich daar dus ook enorm boos over.

Je kan wel met je vingertje wijzen ‘dit mag niet’, maar dan blijf je dweilen met de kraan open. Je kunt mensen beter voorlichten. Dan hebben ze meestal wel begrip en willen ze hun gedrag ook aanpassen.