We trekken samen op
Wat drijft mij in dit programma? Het waarmaken van de ambitie van de gemeente om samen met bewoners, ondernemers en bezoekers te werken aan een schone stad en een aantrekkelijke leefomgeving voor mens en dier. Ik denk dat het bij deze opgave belangrijk is om te werken vanuit het principe van goed voorbeeld doet goed volgen en zwaan kleef aan.
Marjolein Bekkers
programmamanager Utrecht Schone Stad

Aan het woord is Marjolein Bekkers, sinds 2019 programmamanager Utrecht Schone Stad. Zij start enthousiast:
Voor een schoon Utrecht zorgen we samen.
De gemeente reinigt de stad en zorgt voor goede voorzieningen. Utrechters en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Zo willen we zwerfafval tegengaan. We zijn gestart met een kleine groep en geven het goede voorbeeld en dragen onze betrokkenheid uit. Er doen steeds meer inwoners mee met zwerfafval opruimen. In totaal trekken inmiddels ca 3.500 inwoners er regelmatig op uit om zwerfafval op te ruimen.”
Op www.utrecht.nl/zwerfafval is meer informatie te vinden.
Een persoonlijke aanpak om gezamenlijk het probleem aan te pakken
Begin met de betrokken bewoners en ondernemers en bouw van daaruit verder. We begonnen met een klankbordgroep van hele enthousiaste en betrokken bewoners. Hun enthousiasme maakt dat we onderwerpen bespreken, nieuwe initiatieven bedenken en uitvoeren en werken met hun netwerken. Maar vooral om te werken aan zaken die voor hen belangrijk zijn en die bijdragen aan het doel: samen werken aan een schone(re) stad. Ook zetten we in op het begeleiden van (online) informatiebijeenkomsten over (zwerf)afval bij bedrijven, waarna de medewerkers van deze bedrijven zelf zwerfafval gaan ‘prikken’.
Zet ideeën van bewoners en ondernemers in
De kennis en ideeën die de klankbordgroepleden inbrengen zijn divers en inspirerend. Ook de uitwisseling van kennis van initiatieven, die ergens anders al zijn ondernomen, worden in ons overleg maandelijks besproken en leiden soms tot concrete acties. Het zijn iedere keer inspirerende bijeenkomsten.
De ultieme bijeenkomst was ons eerste webinar over zwerfafval voor én door onze opruimhelden. Ons doel was om hen te laten zien hoe wij hen waarderen en ook om iedereen te inspireren én te enthousiasmeren. Ontzettend leuk was ook een opmerking in één van de chats: "Ik was eigenlijk wel een beetje klaar met het ruimen van het zwerfafval - maar door deze bijeenkomst ben ik weer enthousiast geworden en weet ik hoe belangrijk het is dat ik doorzet". Voor dit soort reacties doe ik het!"
In 2021 gaan we ook de samenwerking met onze ondernemers en onze buren (RWS, Provincie, woningcorporaties, ProRail) uitbouwen in de aanpak van en het voorkomen van zwerfafval.
Samen met 3.500 vrijwilligers houden we Utrecht schoon!
Het werken aan het verwijderen en voorkomen van zwerfafval is een uitdagend en mooi Pad. Aanvankelijk waren er ongeveer 250 opruimhelden. In de afgelopen 2 jaar is dat aantal gegroeid naar ongeveer 2.000. Onlangs hebben we een actie georganiseerd waar iedere inwoner een knijper kon krijgen, dit leverde nog eens 1.500 vrijwilligers extra op. We werken nu in totaal met ongeveer 3.500 opruimhelden.
Mijn tip: de basis moet op orde zijn
Ik vind het belangrijk om samen te werken vanuit de overtuiging:
Alleen kunnen wij dit niet, maar samen wel.
Zodra de basis goed is, dat vrijwilligers /betrokkenen erop kunnen vertrouwen dat al mijn betrokken collega’s binnen de gemeente en ik er alles aan doen om hen te faciliteren en enthousiasmeren, kunnen we spreken van een goede basis, een goede samenwerking. En zo langzamerhand werken wij met een steeds groter wordende groep betrokken mensen, die samen werken aan een schoner Utrecht. Mijn rol in dit traject wisselt steeds - ik wil graag degene zijn waar iedereen een beroep op kan doen.
Lees alle verhalen

Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.

Kinderen hebben vaak heel simpele oplossingen waar wij als volwassenen niet op komen. Zoals een game: een idee dat door de gemeente Hollands Kroon is omarmd en waaruit de app Operatie Zuiver is ontstaan.

De ‘Blauwe Vlag’ wappert in Nederland in 127 jachthavens en op 56 stranden, wat betekent dat de eigenaren garant staan voor de waterkwaliteit en dat ze bijdragen aan het voorkomen, opruimen en sorteren van afval.

Elk jaar stelt Elisah Pals zichzelf een jaardoel: een doel dat ze aan het einde van het jaar bereikt wil hebben. In 2015 was haar jaardoel om meer natuurlijke en verse producten te eten. Al gauw kwam ze tot de ontdekking dat ze veel minder verpakkingen kocht en daardoor minder afval produceerde.

Tijdens een onderzoek samen met Rijkswaterstaat naar de visstand in de grote rivieren, merkten we dat we eigenlijk meer plastic dan vis in het net hadden gevangen.

We moeten met z’n allen de bron van het probleem aanpakken. Dat is in algemene zin de consumptiemaatschappij en iets specifieker het gebruik van wegwerpplastic.