Een zee zonder afval
Ik ben ervan overtuigd dat een aanpak bij de bron noodzakelijk is om zwerfafval effectief op het strand en in zee te bestrijden. Daarom moeten we de bronnen in kaart brengen. Onderzoek doen is hierin essentieel omdat kennis helpt bij het vinden van oplossingen en effectief beleid. Door samen te werken met andere organisaties en krachten te bundelen, kunnen we het zwerfafvalprobleem effectief aanpakken.
Ewout van Galen
Programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee staat voor een schone en gezonde Noordzee. En dat is een zee zonder afval. Wij zijn al veertig jaar dé organisatie die zich exclusief richt op het grootste natuurgebied van Nederland. Op basis van onze kernwaarden Samen, Oplossingsgericht, Science-based en Onafhankelijk voeren wij landelijke campagnes gericht op bewustwording van het bredere publiek op het gebied van strandafval. Ook organiseren wij nationale opruimacties en gaan wij de dialoog aan met beleidsmakers over de ontwikkeling en invoering van goed beleid.
Daarnaast doen wij onafhankelijk onderzoek naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van afval op het strand en langs de rivieroevers, en zetten wij ons op nationaal en internationaal niveau in voor een schone scheepvaart zonder emissies. We gaan op constructieve wijze in gesprek met reders, ladingeigenaren, havens en de overheid over de verduurzaming van de scheepvaart, om ladingrestanten in zee en containerverlies te voorkomen.
Onderzoek is essentieel omdat kennis helpt bij het vinden van oplossingen en effectief beleid.
We hebben gericht beleid nodig om tot minder afval op het strand te komen. Een snelle invoering van de Europese Richtlijn voor wegwerpplastic is een kans om meer wegwerpplastic te verbieden en hergebruik te stimuleren. Daarnaast gaat de recente uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes bijdragen aan een vermindering van zwerfafval. Maar er belandt nog steeds te veel afval op het strand. Gemiddeld vinden wij 282 stuks afval per honderd meter. Daarom werken we samen met andere natuur-en milieuorganisaties, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid om alternatieven te vinden voor vispluis, containerverlies op zee te voorkomen, en de instroom van afval via de grote rivieren te stoppen. Het probleem samen bij de bron aanpakken, daar ligt de sleutel tot een écht schone en gezonde Noordzee.
Jaarlijks organiseren wij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Met duizenden vrijwilligers ruimen we dan de héle Noordzeekust op. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om mee te doen en de tour te ondersteunen, of hun achterban oproepen om mee te doen aan deze landelijke strandopruimactie. Wie zelf het strand op wil ruimen kan een toolkit downloaden met allerlei tips: hoe vind je afval op het strand? Wat ligt er zoal? En hoe ruim je het veilig op?
Heb je interesse om verder te praten met Stichting De Noordzee over afval in de Noordzee, kun je contact opnemen met Ewout van Galen, Programmaleider Schone Zee. E.vangalen@noordzee.nl
Lees alle verhalen

Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.

Kinderen hebben vaak heel simpele oplossingen waar wij als volwassenen niet op komen. Zoals een game: een idee dat door de gemeente Hollands Kroon is omarmd en waaruit de app Operatie Zuiver is ontstaan.

De ‘Blauwe Vlag’ wappert in Nederland in 127 jachthavens en op 56 stranden, wat betekent dat de eigenaren garant staan voor de waterkwaliteit en dat ze bijdragen aan het voorkomen, opruimen en sorteren van afval.

Elk jaar stelt Elisah Pals zichzelf een jaardoel: een doel dat ze aan het einde van het jaar bereikt wil hebben. In 2015 was haar jaardoel om meer natuurlijke en verse producten te eten. Al gauw kwam ze tot de ontdekking dat ze veel minder verpakkingen kocht en daardoor minder afval produceerde.

Tijdens een onderzoek samen met Rijkswaterstaat naar de visstand in de grote rivieren, merkten we dat we eigenlijk meer plastic dan vis in het net hadden gevangen.

We moeten met z’n allen de bron van het probleem aanpakken. Dat is in algemene zin de consumptiemaatschappij en iets specifieker het gebruik van wegwerpplastic.