Samen bereiken we meer
Ik ben opgegroeid met de gedachte, afval doe je in de afvalbak. En is er even geen afvalbak in de buurt, dan stop je de gebruikte verpakking in je tas tot je er eentje vindt.
Eunice Koekkoek
Manager Corporate Communicatie, McDonald’s Nederland
Al van jongs af aan ben ik graag buiten. Of dat nu al varende was in de zeilboot, of later fietsend naar school en de middelbare school, of lekker buitenspelen. Dat doe je graag met mooi weer én in een schone omgeving. Ik ben opgegroeid met de gedachte, afval doe je in de afvalbak. En is er even geen afvalbak in de buurt, dan stop je de gebruikte verpakking in je tas tot je er eentje vindt.
Toen ik bij McDonald’s ging werken, viel mij ook op hoe zeer iedereen begaan is met een schone omgeving, waar onze gasten lekker kunnen genieten. McDonald’s en onze restaurantteams hebben een opgeruimde omgeving al jaren als top prioriteit.
Voor onze collega’s, en ik vind het écht heroes, is het elke dag Landelijke Opschoondag.
Zij maken hun rondes ruim rondom onze restaurants en ruimen alles op. We maken geen onderscheid tussen McDonald’s afval of dat van anderen.
Van de verpakkingen die we uitgeven om vers en warm van onze producten te kunnen genieten, komt ruim 92% terug in onze afvalbakken, als we kijken naar gewicht. Zo’n 7 procent belandt in andere afvalbakken. En helaas belandt zo’n 1 procent op straat. Ondanks alle inspanningen van de restaurantteams zijn we nog een veel gevonden merk op straat. Dat is ons echt een doorn in het oog. Daarom hebben we een platform opgericht “Samen meer doen voor Minder afval. Dat betekent dat we bij de bron beginnen, verpakkingen verminderen en verduurzamen; denk aan het papieren rietje en de McFlurry Cup zonder plastic deksel. Al snel een besparing van 125.000 kilo plastic. We willen maximaal inzamelen van afval. Door samen te werken met gemeenten en burgers, door landelijke campagnes waarin we aandacht vragen om afval goed weg te gooien, en goed gedrag te belonen. Maar ook door afval na te scheiden, zodat we het hoogwaardiger kunnen laten verwerken. Dat is op dit moment al 30% van ons afval dat we nascheiden.
Samenwerken met gemeente, bedrijfsleven en burger staat centraal in de aanpak. Wij kunnen verpakkingen verminderen en verduurzamen, het zo makkelijk mogelijk maken om je afval goed weg te gooien en ons uiterste best doen bij inzamelen. En anderen kunnen daarbij meehelpen. Samen met de gemeentes en instanties door pilots te doen en verbeteren van opruimroutes met bijvoorbeeld de litterati-app die hotspots in kaart brengt, waarop wij met nabijgelegen restaurants beter onze routes op kunnen afstemmen. Of bijvoorbeeld onze capaciteit inzetten om afval bakken in de buurt van ons restaurant te adopteren zodat we ze frequenter kunnen legen.
Zodat vele kinderen het net zo gewoon vinden als ik om je afval in de afvalbak te gooien, zodat je weer lekker buiten kunt zijn in een schone omgeving.
Lees alle verhalen

Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.

Kinderen hebben vaak heel simpele oplossingen waar wij als volwassenen niet op komen. Zoals een game: een idee dat door de gemeente Hollands Kroon is omarmd en waaruit de app Operatie Zuiver is ontstaan.

De ‘Blauwe Vlag’ wappert in Nederland in 127 jachthavens en op 56 stranden, wat betekent dat de eigenaren garant staan voor de waterkwaliteit en dat ze bijdragen aan het voorkomen, opruimen en sorteren van afval.

Elk jaar stelt Elisah Pals zichzelf een jaardoel: een doel dat ze aan het einde van het jaar bereikt wil hebben. In 2015 was haar jaardoel om meer natuurlijke en verse producten te eten. Al gauw kwam ze tot de ontdekking dat ze veel minder verpakkingen kocht en daardoor minder afval produceerde.

Tijdens een onderzoek samen met Rijkswaterstaat naar de visstand in de grote rivieren, merkten we dat we eigenlijk meer plastic dan vis in het net hadden gevangen.

We moeten met z’n allen de bron van het probleem aanpakken. Dat is in algemene zin de consumptiemaatschappij en iets specifieker het gebruik van wegwerpplastic.