Ga naar de inhoud
beeldmerk Schouders onder Schoon
Direct naar
  • Contact
Menu
  • Over ons
  • Pak je rol
  • Actueel
  • Agenda
  • Toolboxen
  • Contact

Bedrijven als een kracht voor verduurzaming


Grote stappen voor een schonere wereld

Waar mijn collega marketeers eraan werken onze drankjes te verkopen, werk ik eraan alle verpakkingen daarvan terug te krijgen.

Charlotte van den Broek

Manager Activation Packaging & Recycling, Coca-Cola European Partners (CCEP)

Klik voor een vergroting (afbeelding: charlotte-van-den-broek-900-995_1.jpg)

Aan het woord is Charlotte van den Broek, Manager Activation Packaging & Recycling bij Coca-Cola European Partners (CCEP). Zij heeft zich zowel privé als in haar werk altijd al beziggehouden met het thema zwerfafval omdat ze een duurzame toekomst belangrijk vindt.

Dit jaar ben ik moeder geworden en realiseer ik mij des te meer hoe belangrijk het is om de wereld schoon achter te laten voor de generaties die nog komen.

Als individu, maar juist ook door bedrijven te gebruiken als een kracht voor verduurzaming, denk ik dat we grote stappen kunnen zetten voor een schonere wereld. Een bedrijf als Coca-Cola heeft een groot bereik dat je kunt gebruiken om ook op dit thema veel impact te maken.

Mijn rol als Manager Activation Packaging & Recycling bij Coca-Cola European Partners is twee jaar geleden in het leven geroepen. In het kort: waar mijn collega marketeers eraan werken onze drankjes te verkopen, werk ik eraan alle verpakkingen daarvan terug te krijgen. Een belangrijke rol dus om zwerfafval tegen te gaan en mee te bouwen aan een duurzamere wereld. Toen ik in deze rol begon was ik blij verrast dat Coca-Cola in Nederland al zoveel op het gebied van duurzaamheid doet en die verantwoordelijkheid ook in het hele bedrijf wordt gevoeld. Door middel van een goed in elkaar gezet strategisch plan onder de naam This Is Forward werken we eraan om doelstellingen op dit gebied te bereiken.

Daarin speelt samenwerking met onze klanten een grote rol. Via hen – van horeca tot attractieparken of bioscopen - worden onze drankjes immers verkocht. En zij verwachten dit ook van ons. Samen met klanten worden er veel stappen gezet door bijvoorbeeld plastic-inzameling initiatieven en bewustwordingscampagnes uit te rollen. Met mijn rol als Manager Activation Packaging & Recycling is een manier gekozen om collega’s en klanten nóg beter te informeren en ondersteunen op dit gebied.

Wij zijn ons bewust van de rol die we spelen op het gebied van zwerfafval en wij willen onze verantwoordelijkheid hier ook in nemen. We hebben een hoge doelstelling gesteld, namelijk het terugkrijgen van 100% van de verpakkingen die we op de markt zetten. Samen met onze klanten tuigen we campagnes op om de consument bewust te maken van PET, het type plastic dat wij gebruiken, als waardevolle grondstof en daarnaast om de PET-flessen weer in een schone stroom terug in te zamelen.

Zo hebben we bijvoorbeeld in samenwerking met de Radboud Universiteit onze Way Changer uitgewerkt. Een online tool die advies geeft over het stimuleren van recyclegedrag. Dit was de basis voor een op maat gemaakte campagne om recycling op de universiteit te verbeteren. Zo werken we samen naar 100% inzameling van de PET-flessen.

Samen met de Efteling werken we naar 100% inzameling van de PET-flessen op het park door het plaatsten van een Reverse Vending Machine en PET-afvalbakken waarin de bezoeker de lege flessen retour kan doen. Dit werd door het hele park ondersteund met een campagne over recyclen.

We werken er bovendien hard aan om toekomstbestendige verpakkingen te realiseren. Dit jaar zijn we volledig overgegaan naar plastic flessen van 100% gerecycled PET-materiaal. Hier hebben we veel aandacht aan besteed met de campagne Leeg ook waardevol. Deze campagne is door het hele land uitgerold om de consument ervan bewust te maken dat PET een waardevolle, goed recyclebare grondstof is.

Ook werken we samen met en investeren we in duurzame partners als Ioniqa en Cure (recycling techniek) en Lavit (tap-oplossingen) om verschillende duurzame verpakkingsmogelijkheden te onderzoeken voor de toekomst.

Verkoop jij Coca-Cola, Fanta of andere PET flessen? De Way Changer is een goede tool om in te vullen omdat het direct advies geeft wat dit specifiek voor jouw situatie betekent.

Ben je een consument? Ben er dan bewust van dat PET een duurzame grondstof is die steeds opnieuw gebruikt en gerecycled kan worden. Als je PET-flessen op een goede manier weggooit, dus niet in de berm maar in de plasticafvalbak, dan help je mee aan een circulaire economie en het verminderen van het gebruik van nieuw plastic.

Waar mijn collega marketeers eraan werken onze drankjes te verkopen, werk ik eraan alle verpakkingen daarvan terug te krijgen.

Lees alle verhalen

Stephan van der Stee, Strand Nederland

Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.

Nanneke Barends en Han van Egmond, gemeente Hollands Kroon

Kinderen hebben vaak heel simpele oplossingen waar wij als volwassenen niet op komen. Zoals een game: een idee dat door de gemeente Hollands Kroon is omarmd en waaruit de app Operatie Zuiver is ontstaan.

Erik van Dijk, KMVK

De ‘Blauwe Vlag’ wappert in Nederland in 127 jachthavens en op 56 stranden, wat betekent dat de eigenaren  garant staan voor de waterkwaliteit en dat ze bijdragen aan het voorkomen, opruimen en sorteren van afval.

Elisah Pals, Zero Waste Nederland

Elk jaar stelt Elisah Pals zichzelf een jaardoel: een doel dat ze aan het einde van het jaar bereikt wil hebben. In 2015 was haar jaardoel om meer natuurlijke en verse producten te eten. Al gauw kwam ze tot de ontdekking dat ze veel minder verpakkingen kocht en daardoor minder afval produceerde.

Onno Terlouw, Sportvisserij Nederland

Tijdens een onderzoek samen met Rijkswaterstaat naar de visstand in de grote rivieren, merkten we dat we eigenlijk meer plastic dan vis in het net hadden gevangen.

Mike Mannaart, secretaris KIMO Nederland en België

We moeten met z’n allen de bron van het probleem aanpakken. Dat is in algemene zin de consumptiemaatschappij en iets specifieker het gebruik van wegwerpplastic.

Pak je rol
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

Over dit initiatief

Het initiatief Schouders onder Schoon verbindt de organisaties die werk maken van een schoon Nederland door communicatie. Overheden, bedrijven, overige gebiedsbeheerders en ngo’s zetten gezamenlijk de schouders onder het verminderen van zwerfafval en het stimuleren van schoon gedrag. Het platform is opgericht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Contact

Heeft u vragen neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

  • Contactformulier
  • Cookies
  • Toegankelijkheid

Zie ook

  • Actueel
  • Over ons
  • Toolbox