Zwerfafval doet afbraak aan natuur en natuurbeleving
Waar met machinaal beheer al het afval van het strand wordt weggeveegd, verdwijnt tegelijkertijd een bron van leven.
Sascha van Breukelen
Communicatie en relatiebeheer LandschappenNL
Sascha van Breukelen is verantwoordelijk voor communicatie en relatiebeheer LandschappenNL. Zij maakt zich zorgen over de gevolgen van zwerfafval:
Waar met machinaal beheer al het afval van het strand wordt weggeveegd, verdwijnt tegelijkertijd een bron van leven
Zwerfafval is aanwezig in heel Nederland en dus ook in natuurgebieden. Naast dat het schadelijk is voor de planten en dieren doet het afbreuk aan de natuurbeleving. De provinciale Landschappen en de Landschapsbeheerorganisaties werken samen met vele vrijwilligers aan het beheer en behoud van de provinciale natuur. Daarbij is het opruimen van zwerfafval en gestort afval helaas een vast onderdeel van de werkzaamheden.
LandschappenNL is het samenwerkingsverband van de provinciale Landschapsorganisaties. Wij ondersteunen gezamenlijke provinciale natuur- en landschapsprojecten. Een van deze projecten is het Groene Strand. Langs de Nederlandse kust krijgt natuur de ruimte om zich op de stranden te ontwikkelen. Dit vraagt om een nieuwe aanpak in strandbeheer. Waar met machinaal beheer al het afval van het strand wordt weggeveegd, verdwijnt tegelijkertijd een bron van leven. Wieren zijn een voedingsbodem voor vliegen en andere insecten, vogels voeden zich hier vervolgens mee. Door op een aantal stranden in te zetten op handmatig afval verwijderen, creëer je ruimte om natuurlijke processen hun gang te laten gaan. Voor meer informatie kijk op www.hetgroenestrand.nl.
LandschappenNL ondersteunt de provinciale organisaties bij voorlichting on en offline. Dit voorjaar is de campagne Kraamkamer Natuur gelanceerd samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Goois Natuurreservaat. Focus hierbij ligt op je houden aan de gedragsregels die horen bij een bezoek aan de natuur. Het meenemen van je eigen afval en dit weggooien in de afvalbak zijn daar vanzelfsprekend onderdeel van.
Met Schouders onder schoon laten alle betrokken partijen weten dat zwerfafval moet worden aangepakt. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als je begint bij de bron. Vermijd afval, geef afval een waarde mee onder andere door statiegeld op de meeste verpakkingsmaterialen te heffen.
Door op een aantal stranden in te zetten op handmatig afval verwijderen, creëer je ruimte om natuurlijke processen hun gang te laten gaan
Lees alle verhalen

‘Inwoners en bedrijven waarderen het dat we zoveel aandacht aan hun wijk besteden. En dat zorgt er weer voor dat meer mensen meedoen: inwoners melden zich aan als vrijwilliger en ook ondernemers komen steeds meer in actie.’

Ik kom uit de muziekwereld, daar spelen we samen ontzettend ingewikkelde symfonieën van Mahler. Als we dat kunnen, waarom zouden we de plasticsoep dan niet kunnen oplossen?

Ik schaam me als ik op een festival in een veld tot aan m’n enkels in de wegwerpbekers sta. Dat moet echt anders! Met wet- en regelgeving doen we hier iets aan, maar ook door actief samen te werken met verschillende instanties, want de overheid kan dit niet alleen.

Ik wil andere mensen inspireren om ook in actie te komen. Niet uit woede naar de vervuilers, maar uit dankbaarheid naar de aarde.

Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.

Kinderen hebben vaak heel simpele oplossingen waar wij als volwassenen niet op komen. Zoals een game: een idee dat door de gemeente Hollands Kroon is omarmd en waaruit de app Operatie Zuiver is ontstaan.