Ga naar de inhoud
beeldmerk Schouders onder Schoon (naar homepage)
Direct naar
  • Contact
  • Over ons
  • Pak je rol
  • Actueel
  • Agenda
  • Toolboxen
  • Contact

Zwerfafval doet afbraak aan natuur en natuurbeleving


Waar met machinaal beheer al het afval van het strand wordt weggeveegd, verdwijnt tegelijkertijd een bron van leven.

Sascha van Breukelen

Communicatie en relatiebeheer LandschappenNL

Klik voor een vergroting (afbeelding: sascha-van-breukelen-900x900.jpg)

Sascha van Breukelen is verantwoordelijk voor communicatie en relatiebeheer LandschappenNL. Zij maakt zich zorgen over de gevolgen van zwerfafval:

Waar met machinaal beheer al het afval van het strand wordt weggeveegd, verdwijnt tegelijkertijd een bron van leven

Zwerfafval is aanwezig in heel Nederland en dus ook in natuurgebieden. Naast dat het schadelijk is voor de planten en dieren doet het afbreuk aan de natuurbeleving. De provinciale Landschappen en de Landschapsbeheerorganisaties werken samen met vele vrijwilligers aan het beheer en behoud van de provinciale natuur. Daarbij is het opruimen van zwerfafval en gestort afval helaas een vast onderdeel van de werkzaamheden.

LandschappenNL is het samenwerkingsverband van de provinciale Landschapsorganisaties. Wij ondersteunen gezamenlijke provinciale natuur- en landschapsprojecten. Een van deze projecten is het Groene Strand. Langs de Nederlandse kust krijgt natuur de ruimte om zich op de stranden te ontwikkelen. Dit vraagt om een nieuwe aanpak in strandbeheer. Waar met machinaal beheer al het afval van het strand wordt weggeveegd, verdwijnt tegelijkertijd een bron van leven. Wieren zijn een voedingsbodem voor vliegen en andere insecten, vogels voeden zich hier vervolgens mee. Door op een aantal stranden in te zetten op handmatig afval verwijderen, creëer je ruimte om natuurlijke processen hun gang te laten gaan. Voor meer informatie kijk op www.hetgroenestrand.nl.

LandschappenNL ondersteunt de provinciale organisaties bij voorlichting on en offline. Dit voorjaar is de campagne Kraamkamer Natuur gelanceerd samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Goois Natuurreservaat. Focus hierbij ligt op je houden aan de gedragsregels die horen bij een bezoek aan de natuur. Het meenemen van je eigen afval en dit weggooien in de afvalbak zijn daar vanzelfsprekend onderdeel van.

Met Schouders onder schoon laten alle betrokken partijen weten dat zwerfafval moet worden aangepakt. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als je begint bij de bron. Vermijd afval, geef afval een waarde mee onder andere door statiegeld op de meeste verpakkingsmaterialen te heffen.

Door op een aantal stranden in te zetten op handmatig afval verwijderen, creëer je ruimte om natuurlijke processen hun gang te laten gaan

Lees alle verhalen

Sven Borghart en Wijnand Kooring, Rijkswaterstaat

Het verminderen van zwerfafval in rivieren, op stranden en in de zee is een complexe uitdaging. Maar die gaan Sven Borghart en Wijnand Kooring van Rijkswaterstaat graag aan. Dat ze allebei een bijzondere band hebben met de zee en het strand, draagt daar zeker aan bij.

Tijmen den Oudendammer, Hogeschool Rotterdam

Tijmens passie voor water gaat verder dan zijn werk. Als fanatiek surfer voelt hij zich onafscheidelijk verbonden met de kust. Maar die liefde kent een schaduwkant: keer op keer wordt hij geconfronteerd met de harde realiteit van plasticvervuiling.

Tjeerd de Vries, Team Clean

Na een lange carrière als accountmanager in de damesmode, ging Tjeerd de Vries in 2017 genieten van een welverdiend pensioen. Maar stilzitten is niets voor Tjeerd. Hij ging, samen met zijn vrouw, veel wandelen in en rondom zijn woonplaats Veenendaal. Door die wandelingen kreeg zijn bestaan als pensionado al vrij snel een andere invulling.

Marijke Boonstra, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Marijke Boonstra werkt als senior beleidsmedewerker zeewaterkwaliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Haar visie is helder: ‘Uiteindelijk draait het om de bronaanpak. De kraan dichtdraaien: dáár valt het meest te halen.’

Imke Okkerman, Rijkswaterstaat

Ruim 4,5 jaar werkt Imke Okkerman aan het terugdringen van zwerfafval. Sinds december 2023 zet zij zich als projectleider met verve in voor de organisatie van het eerste Zwerfafvalcongres. ‘We hebben de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd over het tegengaan van zwerfafval en die kennis willen we heel graag delen.’

Arnout Schaap, Recycle Valley

Zijn werk als vuilnisman begon te voelen als dweilen met de kraan open. Alles belandt maar in de verbrandingsoven, terwijl veel nog kan worden hergebruikt. Nu vergroot Arnout Schaap met zijn Recycle Valley het bewustzijn over de gevolgen van zwerfafval via educatie en events.

Pak je rol
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn

Over dit initiatief

Het initiatief Schouders onder Schoon verbindt organisaties die werk maken van een schoon Nederland. Overheden, bedrijven, overige gebiedsbeheerders en ngo’s zetten gezamenlijk de schouders onder het verminderen van zwerfafval en het stimuleren van schoon gedrag. Het netwerk is opgericht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Contact

Heeft u vragen neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

  • Contactformulier
  • Cookies
  • Toegankelijkheid
  • Kwetsbaarheid melden

Zie ook

  • Inschrijven nieuwsbrief
  • Actueel
  • Over ons
  • Toolbox
  • Sitearchief