Tijdens het onderzoek met Rijkswaterstaat merkten we dat we eigenlijk meer plastic dan vis in het net hadden gevangen.
Onno is al meer dan 25 jaar werkzaam in de sportvisserij. Hij is ooit begonnen met het opzetten van jeugdactiviteiten en nu hoofd Communicatie en daarmee verantwoordelijk voor alle communicatie-uitingen voor Sportvisserij Nederland (zeg maar de KNVB van het vissen).
Onno Terlouw
Hoofd Communicatie van Sportvisserij Nederland

Het zien liggen van zwerfafval rondom de waterkant is een grote ergernis. Ik ben zelf een sportvisser dus het zit bij mij echt in de top 3 ergernissen, net zoals bij vele andere sportvissers, als ik ergens wil gaan vissen en er ligt nog afval van een ander.
Ik merk dat het elke keer opruimen voor mijzelf ook een opgave is, maar ik doe het wel omdat ik het vervelend vind om te zien liggen
VANG5
We zijn een grote organisatie, van zo’n ongeveer 1,7 miljoen sportvissers in alle leeftijdsgroepen. In de coronatijd is duidelijk te zien dat er meer sportvissers en andere recreanten in de natuur en aan de waterkant zijn en daar zien we ook de effecten van. Wij willen een bijdrage leveren om dit te verminderen. Vanuit die optiek en de toegenomen recreatiedruk in de natuur zijn we om ons heen gaan kijken wat er gebeurde op dit vlak. Er bestaan natuurlijk al veel lokale opruimacties, alleen zijn dit tijdelijke acties en komt er veel bij kijken op het gebied van organiseren. Of de opkomst hoog is, is ook nog maar de vraag. We wilden dit anders aanpakken. We wilden iets verzinnen waardoor we een bijdrage kunnen leveren en waarbij we het ook zo dicht mogelijk bij de mens houden. Daar is ‘’VANG5’’ uit voortgekomen. De simpele gedachte is dat je na het vissen even 5 minuten afval opruimt in de omgeving waar je gevist hebt. We hebben dit eigenlijk overgenomen vanuit Engeland (daar heet het "Take 5"). Leuk feitje: in 1977 heeft de Apeldoornse Hengelsport Vereniging ook zo’n campagne doorgevoerd; om in 5 meter van je omgeving afval op te ruimen na het vissen.
Onderzoek met Rijkswaterstaat
Naast de campagne van VANG5 werkt Sportvisserij Nederland ook samen met Rijkswaterstaat en doen zij onderzoek in de grote rivieren naar de visstand. Tijdens dit onderzoek merkten we dat we eigenlijk meer plastic dan vis in het net hadden gevangen. Nu wordt er door experts onderzoek gedaan naar het plastic: wat voor plastic het is, waar het vandaan komt etc. Dit doen wij niet zelf, maar we faciliteren hier wel in.
Samenwerking in opruimacties
Wij doen ook mee aan opruimacties om Nederland schoon te houden, zoals de Beach Cleanup Tour van Stichting Noordzee of de World Cleanup Day. In de regio en lokaal zien we ook van dit soort opruiminitiatieven waar onze sportvissers aan meedoen. Afgelopen jaar zijn we ook aangehaakt bij een campagne met andere buitensporten om gezamenlijk in een natuurgebied op te ruimen. Dus we proberen ook steeds vaker met andere organisaties samen te werken om zwerfafval tegen te gaan. We moeten natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven als organisatie. We proberen VANG5 steeds meer te integreren in al onze activiteiten - van onze nationale wedstrijden tot aan de honderden vislessen die wij geven bij basisscholen - om mensen ervan bewust te maken en ervoor te zorgen dat het opruimen in hun standaard routine komt als ze een dag gaan vissen. Ook maken wij gebruik van ambassadeurs, omdat zij met hun platform de doelgroepen kunnen inspireren die voor ons lastiger zijn om te bereiken.
Het goede voorbeeld
Steeds meer organisaties zijn natuurlijk milieubewust bezig en proberen hierop te letten. Het helpt al dat er bijvoorbeeld nu statiegeld zit op plastic flesjes en dat plastic vervangen wordt door andere materialen. Dit soort zaken supporten wij natuurlijk heel erg. We worden vaak aangekeken dat sportvissers onderdeel van het probleem zijn, maar je kunt het ook omdraaien door de sportvissers mee te laten helpen als onderdeel van de oplossing. Hiermee geven wij ook meteen het goede voorbeeld.
Lees alle verhalen

Ons nieuwe beleid bevat 50 concrete acties die bijdragen aan minder afval in de stad en een groot deel daarvan is gericht op het voorkomen.

Iedereen heeft een rol in de aanpak van het zwerfafvalprobleem. En daar waar nodig kunnen we als overheid bijspringen, met subsidies, regelgeving of campagnes. Want zwerfafval is vermijdbaar en onnodig.

Inwoners en bedrijven waarderen het dat we zoveel aandacht aan hun wijk besteden. En dat zorgt er weer voor dat meer mensen meedoen: inwoners melden zich aan als vrijwilliger en ook ondernemers komen steeds meer in actie.

Ik kom uit de muziekwereld, daar spelen we samen ontzettend ingewikkelde symfonieën van Mahler. Als we dat kunnen, waarom zouden we de plasticsoep dan niet kunnen oplossen?

Ik wil andere mensen inspireren om ook in actie te komen. Niet uit woede naar de vervuilers, maar uit dankbaarheid naar de aarde.

Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.