De Plastic Avengers App
Ik geloof dat we verschil kunnen én moeten maken; uit rechtvaardigheid voor onszelf en de toekomst.
Merijn Tinga
Plastic Soup Surfer
Merijn Tinga, Plastic Soup Surfer, verbindt activisten, beleidsmakers en bedrijfsleven.
We organiseren campagnes om heel gericht plastic zwerfafval aan te pakken en tegelijk het beeld van plastic in onze maatschappij te veranderen.
Plastic is onverwoestbaar en er is steeds meer bekend over de gevaren en gevolgen ervan voor mens en milieu. Eenmalig plastic verpakkingen maken het leeuwendeel uit van het zwerfafval. Als surfer zie ik het op het strand liggen. Als bioloog weet ik wat de effecten ervan zijn. Ik geloof dat we verschil kunnen én moeten maken; uit rechtvaardigheid voor onszelf en de toekomst.
Als Plastic Soup Surfer verbinden we activisten, beleidsmakers en bedrijfsleven. We organiseren campagnes om heel gericht plastic zwerfafval aan te pakken en tegelijk het beeld van plastic in onze maatschappij te veranderen.
Wij hebben daarvoor een heel laagdrempelige monitorings-app ontwikkeld voor hele specifieke campagnes gericht op telkens één type zwerfafval. Dit doen we in samenwerking met een steeds groter groeiende club zwerfafvalrapers en Dirk ‘Zwerfinator’ Groot. Zo zorgden we ervoor dat plastic in vuurwerk is uitgefaseerd door een convenant met het bedrijfsleven. We zorgden ervoor dat het grootste deel van de retail stopte met de verkoop van waterballonnen en confetti. Een Nederlandse keelpastilleproducent verwisselde zijn plastic wikkel voor een waspapieren wikkel.
Je kunt meedoen met ons meedoen door de Plastic Avengers App te downloaden. Die is gratis en je hebt geen account nodig. In de app vragen we je foto’s te maken van bepaalde typen zwerfafval. Heel makkelijk. Als je op die manier naar zwerfafval op straat kijkt wordt het opeens een spel. Maar ook serieus: want jouw foto wordt gebruikt om verschil te maken. Heel binnenkort beginnen we met een campagne gericht op wegwerpbekers.
Lees alle verhalen

‘Inwoners en bedrijven waarderen het dat we zoveel aandacht aan hun wijk besteden. En dat zorgt er weer voor dat meer mensen meedoen: inwoners melden zich aan als vrijwilliger en ook ondernemers komen steeds meer in actie.’

Ik kom uit de muziekwereld, daar spelen we samen ontzettend ingewikkelde symfonieën van Mahler. Als we dat kunnen, waarom zouden we de plasticsoep dan niet kunnen oplossen?

Ik schaam me als ik op een festival in een veld tot aan m’n enkels in de wegwerpbekers sta. Dat moet echt anders! Met wet- en regelgeving doen we hier iets aan, maar ook door actief samen te werken met verschillende instanties, want de overheid kan dit niet alleen.

Ik wil andere mensen inspireren om ook in actie te komen. Niet uit woede naar de vervuilers, maar uit dankbaarheid naar de aarde.

Er zijn twee opties wanneer je afval achterlaat op het strand: of het spoelt de zee in, of het waait de duinen in. Als dat gebeurt is het heel moeilijk om het zwerfafval nog terug te krijgen. Als we dat nou met zijn allen kunnen voorkomen dan kunnen we van de kust blijven genieten.

Kinderen hebben vaak heel simpele oplossingen waar wij als volwassenen niet op komen. Zoals een game: een idee dat door de gemeente Hollands Kroon is omarmd en waaruit de app Operatie Zuiver is ontstaan.