De Plastic Avengers App
Ik geloof dat we verschil kunnen én moeten maken; uit rechtvaardigheid voor onszelf en de toekomst.
Merijn Tinga
Plastic Soup Surfer
Merijn Tinga, Plastic Soup Surfer, verbindt activisten, beleidsmakers en bedrijfsleven.
We organiseren campagnes om heel gericht plastic zwerfafval aan te pakken en tegelijk het beeld van plastic in onze maatschappij te veranderen.
Plastic is onverwoestbaar en er is steeds meer bekend over de gevaren en gevolgen ervan voor mens en milieu. Eenmalig plastic verpakkingen maken het leeuwendeel uit van het zwerfafval. Als surfer zie ik het op het strand liggen. Als bioloog weet ik wat de effecten ervan zijn. Ik geloof dat we verschil kunnen én moeten maken; uit rechtvaardigheid voor onszelf en de toekomst.
Als Plastic Soup Surfer verbinden we activisten, beleidsmakers en bedrijfsleven. We organiseren campagnes om heel gericht plastic zwerfafval aan te pakken en tegelijk het beeld van plastic in onze maatschappij te veranderen.
Wij hebben daarvoor een heel laagdrempelige monitorings-app ontwikkeld voor hele specifieke campagnes gericht op telkens één type zwerfafval. Dit doen we in samenwerking met een steeds groter groeiende club zwerfafvalrapers en Dirk ‘Zwerfinator’ Groot. Zo zorgden we ervoor dat plastic in vuurwerk is uitgefaseerd door een convenant met het bedrijfsleven. We zorgden ervoor dat het grootste deel van de retail stopte met de verkoop van waterballonnen en confetti. Een Nederlandse keelpastilleproducent verwisselde zijn plastic wikkel voor een waspapieren wikkel.
Je kunt meedoen met ons meedoen door de Plastic Avengers App te downloaden. Die is gratis en je hebt geen account nodig. In de app vragen we je foto’s te maken van bepaalde typen zwerfafval. Heel makkelijk. Als je op die manier naar zwerfafval op straat kijkt wordt het opeens een spel. Maar ook serieus: want jouw foto wordt gebruikt om verschil te maken. Heel binnenkort beginnen we met een campagne gericht op wegwerpbekers.
Lees alle verhalen
Marijke Boonstra werkt als senior beleidsmedewerker zeewaterkwaliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Haar visie is helder: ‘Uiteindelijk draait het om de bronaanpak. De kraan dichtdraaien: dáár valt het meest te halen.’
Ruim 4,5 jaar werkt Imke Okkerman aan het terugdringen van zwerfafval. Sinds december 2023 zet zij zich als projectleider met verve in voor de organisatie van het eerste Zwerfafvalcongres. ‘We hebben de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd over het tegengaan van zwerfafval en die kennis willen we heel graag delen.’
Zijn werk als vuilnisman begon te voelen als dweilen met de kraan open. Alles belandt maar in de verbrandingsoven, terwijl veel nog kan worden hergebruikt. Nu vergroot Arnout Schaap met zijn Recycle Valley het bewustzijn over de gevolgen van zwerfafval via educatie en events.
Als kind was hij al degene die de troep opruimde na een middag met vrienden in het park. Twintig jaar later is Lars de Werd, partner en projectleider bij ABR, nog steeds begaan met een zwerfafvalvrije leefomgeving. ‘We verkopen een ideaal: een schoon Nederland.’
Als beleidsadviseur afval en reiniging is Inge Verlaan elke dag bezig om de gemeente Kampen een stukje schoner te maken. Samenwerking met verschillende partijen en duidelijke communicatie lijken the key to success.
Ik ben een commerciële hippie. Ik geloof dat duurzaamheid, commercie en verbinding hand in hand kunnen én moeten gaan.