De meesten hebben ook wel de intentie om het goed te doen, maar zien geen afvalbak.
Afval in de natuur staat in de top 3-ergernissen van de meeste van onze bezoekers. Dat geeft ook wel weer een grote betrokkenheid aan. Het merendeel van de mensen maakt zich daar dus ook enorm boos over.
Joke Bijl
Woordvoerder Staatsbosbeheer
Jaren geleden, in 2007, sprak ik iemand die drie keer in de week hardloopt in onze natuurgebieden. Af en toe nam hij een oude spaghettitang mee. In plaats van hardlopen trok hij dan korte sprintjes naar afval om dat op te rapen. Ik vond dat toen al zo’n inspirerend voorbeeld. Hij had de actie, ‘Ik prik mee’ zelf opgezet. Als Staatsbosbeheer hebben we dat gefaciliteerd door grijpstangen in onze buitencentra neer te zetten. We merkten dat mensen dat heel leuk vonden om te doen. En nog steeds.
Coronaperiode gaf meer afval
Het afvalprobleem in onze natuurgebieden is de laatste jaren zeker groter geworden. We hebben het idee dat dit ook komt door de invoering van de Diftar-regeling. Daardoor moeten mensen in sommige gemeenten apart betalen voor hun afval en dan zien we daar vaak een toename van afvaldumpingen. Maar ook tijdens de eerste coronaperiode in 2020 nam het afval in de natuur toe. Vooral jongeren herontdekten de natuur. De kratjes bier, chipszakken en drankverpakkingen lieten ze daarna gewoon achter. Dat was echt wel een nieuw fenomeen.
Een boswachter vond zelfs een keer een hoopje verpakkingen, met een briefje: ‘Sorry, ik wist niet waar ik dit moest laten
De meesten hebben ook wel de intentie om het goed te doen, maar zien geen afvalbak. Wel een hoopje afval en zetten het daar dan maar bij. In de steden zijn natuurlijk overal vuilnisbakken, maar in de natuur niet. Als Staatsbosbeheer hebben we altijd het beleid gehad van zo min mogelijk prullenbakken. Omdat het voor de meeste mensen vanzelfsprekend is, dat ze hun eigen afval meenemen. Maar daarnaast ontbreekt het ons ook aan menskracht om al die prullenbakken te legen. Alleen deze nieuwe doelgroep is dat niet gewend.
Meer begrip kweken
Daarom zijn we in het voorjaar van 2021 tijdens het broedseizoen aangehaakt bij de campagne Welkom in de kraamkamer van moeder natuur, een initiatief van Natuurmonumenten. De campagne was vooral gericht op deze nieuwe doelgroep. Om aan te geven dat je je aan bepaalde regels moet houden, je bent in de natuur te gast. De boodschap was drieledig: Blijf op de paden. Hond aan de lijn. Neem je rommel mee naar huis. En het werkte, hoorden we van onze boswachters. Er is nu meer begrip wanneer zij mensen aanspreken op de regels.
Pilot met Rijkswaterstaat
Samen met Rijkswaterstaat, omliggende gemeenten, waterschap en provincies doen we volgend jaar ook een pilot in de Biesbosch, om het toenemende recreatieafvalprobleem aan te pakken. Rijkswaterstaat heeft al veel kennis op het gebied van het schoonhouden van rivieren en strandjes. Daaruit komt voort dat we in de pilot voor het eerst afstappen van ons principe dat mensen hun eigen afval mee naar huis moeten nemen. In plaats daarvan faciliteren we vooral goed gedrag. Als mensen bijvoorbeeld een bootje huren, dan krijgen ze informatie mee over het schoonhouden van de Biesbosch én een afvalzakje. Die kunnen ze na afloop weer op een makkelijke manier inleveren. Als de aanpak succesvol is, rollen we die zeker uit naar andere gebieden.
Dossier afval in de natuur
Meer weten over de zwerfafvalaanpak van Staatsbosbeheer? Kijk dan op de website.
Lees alle verhalen
Marijke Boonstra werkt als senior beleidsmedewerker zeewaterkwaliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Haar visie is helder: ‘Uiteindelijk draait het om de bronaanpak. De kraan dichtdraaien: dáár valt het meest te halen.’
Ruim 4,5 jaar werkt Imke Okkerman aan het terugdringen van zwerfafval. Sinds december 2023 zet zij zich als projectleider met verve in voor de organisatie van het eerste Zwerfafvalcongres. ‘We hebben de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd over het tegengaan van zwerfafval en die kennis willen we heel graag delen.’
Zijn werk als vuilnisman begon te voelen als dweilen met de kraan open. Alles belandt maar in de verbrandingsoven, terwijl veel nog kan worden hergebruikt. Nu vergroot Arnout Schaap met zijn Recycle Valley het bewustzijn over de gevolgen van zwerfafval via educatie en events.
Als kind was hij al degene die de troep opruimde na een middag met vrienden in het park. Twintig jaar later is Lars de Werd, partner en projectleider bij ABR, nog steeds begaan met een zwerfafvalvrije leefomgeving. ‘We verkopen een ideaal: een schoon Nederland.’
Als beleidsadviseur afval en reiniging is Inge Verlaan elke dag bezig om de gemeente Kampen een stukje schoner te maken. Samenwerking met verschillende partijen en duidelijke communicatie lijken the key to success.
Ik ben een commerciële hippie. Ik geloof dat duurzaamheid, commercie en verbinding hand in hand kunnen én moeten gaan.