Een zee zonder afval
Ik ben ervan overtuigd dat een aanpak bij de bron noodzakelijk is om zwerfafval effectief op het strand en in zee te bestrijden. Daarom moeten we de bronnen in kaart brengen. Onderzoek doen is hierin essentieel omdat kennis helpt bij het vinden van oplossingen en effectief beleid. Door samen te werken met andere organisaties en krachten te bundelen, kunnen we het zwerfafvalprobleem effectief aanpakken.
Ewout van Galen
Programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee staat voor een schone en gezonde Noordzee. En dat is een zee zonder afval. Wij zijn al veertig jaar dé organisatie die zich exclusief richt op het grootste natuurgebied van Nederland. Op basis van onze kernwaarden Samen, Oplossingsgericht, Science-based en Onafhankelijk voeren wij landelijke campagnes gericht op bewustwording van het bredere publiek op het gebied van strandafval. Ook organiseren wij nationale opruimacties en gaan wij de dialoog aan met beleidsmakers over de ontwikkeling en invoering van goed beleid.
Daarnaast doen wij onafhankelijk onderzoek naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van afval op het strand en langs de rivieroevers, en zetten wij ons op nationaal en internationaal niveau in voor een schone scheepvaart zonder emissies. We gaan op constructieve wijze in gesprek met reders, ladingeigenaren, havens en de overheid over de verduurzaming van de scheepvaart, om ladingrestanten in zee en containerverlies te voorkomen.
Onderzoek is essentieel omdat kennis helpt bij het vinden van oplossingen en effectief beleid.
We hebben gericht beleid nodig om tot minder afval op het strand te komen. Een snelle invoering van de Europese Richtlijn voor wegwerpplastic is een kans om meer wegwerpplastic te verbieden en hergebruik te stimuleren. Daarnaast gaat de recente uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes bijdragen aan een vermindering van zwerfafval. Maar er belandt nog steeds te veel afval op het strand. Gemiddeld vinden wij 282 stuks afval per honderd meter. Daarom werken we samen met andere natuur-en milieuorganisaties, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid om alternatieven te vinden voor vispluis, containerverlies op zee te voorkomen, en de instroom van afval via de grote rivieren te stoppen. Het probleem samen bij de bron aanpakken, daar ligt de sleutel tot een écht schone en gezonde Noordzee.
Jaarlijks organiseren wij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Met duizenden vrijwilligers ruimen we dan de héle Noordzeekust op. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om mee te doen en de tour te ondersteunen, of hun achterban oproepen om mee te doen aan deze landelijke strandopruimactie. Wie zelf het strand op wil ruimen kan een toolkit downloaden met allerlei tips: hoe vind je afval op het strand? Wat ligt er zoal? En hoe ruim je het veilig op?
Heb je interesse om verder te praten met Stichting De Noordzee over afval in de Noordzee, kun je contact opnemen met Ewout van Galen, Programmaleider Schone Zee. E.vangalen@noordzee.nl
Lees alle verhalen

Als actief lid van hun hockeyclub zagen Niels-Olaf Bout en Olivier van Nieuwenhuizen dat er elke zondag honderden plastic wegwerpbekers werden weggegooid. Dat moest anders, vonden ze.

Zwerfafvalbestrijding moet passen bij de lokale leefomgeving. Niet elke aanpak werkt op elke plek. Dat is de uitdaging, maar ook de lol.

Ons nieuwe beleid bevat 50 concrete acties die bijdragen aan minder afval in de stad en een groot deel daarvan is gericht op het voorkomen.

Iedereen heeft een rol in de aanpak van het zwerfafvalprobleem. En daar waar nodig kunnen we als overheid bijspringen, met subsidies, regelgeving of campagnes. Want zwerfafval is vermijdbaar en onnodig.

Inwoners en bedrijven waarderen het dat we zoveel aandacht aan hun wijk besteden. En dat zorgt er weer voor dat meer mensen meedoen: inwoners melden zich aan als vrijwilliger en ook ondernemers komen steeds meer in actie.

Ik kom uit de muziekwereld, daar spelen we samen ontzettend ingewikkelde symfonieën van Mahler. Als we dat kunnen, waarom zouden we de plasticsoep dan niet kunnen oplossen?