Een zee zonder afval
Ik ben ervan overtuigd dat een aanpak bij de bron noodzakelijk is om zwerfafval effectief op het strand en in zee te bestrijden. Daarom moeten we de bronnen in kaart brengen. Onderzoek doen is hierin essentieel omdat kennis helpt bij het vinden van oplossingen en effectief beleid. Door samen te werken met andere organisaties en krachten te bundelen, kunnen we het zwerfafvalprobleem effectief aanpakken.
Ewout van Galen
Programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee staat voor een schone en gezonde Noordzee. En dat is een zee zonder afval. Wij zijn al veertig jaar dé organisatie die zich exclusief richt op het grootste natuurgebied van Nederland. Op basis van onze kernwaarden Samen, Oplossingsgericht, Science-based en Onafhankelijk voeren wij landelijke campagnes gericht op bewustwording van het bredere publiek op het gebied van strandafval. Ook organiseren wij nationale opruimacties en gaan wij de dialoog aan met beleidsmakers over de ontwikkeling en invoering van goed beleid.
Daarnaast doen wij onafhankelijk onderzoek naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van afval op het strand en langs de rivieroevers, en zetten wij ons op nationaal en internationaal niveau in voor een schone scheepvaart zonder emissies. We gaan op constructieve wijze in gesprek met reders, ladingeigenaren, havens en de overheid over de verduurzaming van de scheepvaart, om ladingrestanten in zee en containerverlies te voorkomen.
Onderzoek is essentieel omdat kennis helpt bij het vinden van oplossingen en effectief beleid.
We hebben gericht beleid nodig om tot minder afval op het strand te komen. Een snelle invoering van de Europese Richtlijn voor wegwerpplastic is een kans om meer wegwerpplastic te verbieden en hergebruik te stimuleren. Daarnaast gaat de recente uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes bijdragen aan een vermindering van zwerfafval. Maar er belandt nog steeds te veel afval op het strand. Gemiddeld vinden wij 282 stuks afval per honderd meter. Daarom werken we samen met andere natuur-en milieuorganisaties, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid om alternatieven te vinden voor vispluis, containerverlies op zee te voorkomen, en de instroom van afval via de grote rivieren te stoppen. Het probleem samen bij de bron aanpakken, daar ligt de sleutel tot een écht schone en gezonde Noordzee.
Jaarlijks organiseren wij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Met duizenden vrijwilligers ruimen we dan de héle Noordzeekust op. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om mee te doen en de tour te ondersteunen, of hun achterban oproepen om mee te doen aan deze landelijke strandopruimactie. Wie zelf het strand op wil ruimen kan een toolkit downloaden met allerlei tips: hoe vind je afval op het strand? Wat ligt er zoal? En hoe ruim je het veilig op?
Heb je interesse om verder te praten met Stichting De Noordzee over afval in de Noordzee, kun je contact opnemen met Ewout van Galen, Programmaleider Schone Zee. E.vangalen@noordzee.nl
Lees alle verhalen
Marijke Boonstra werkt als senior beleidsmedewerker zeewaterkwaliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Haar visie is helder: ‘Uiteindelijk draait het om de bronaanpak. De kraan dichtdraaien: dáár valt het meest te halen.’
Ruim 4,5 jaar werkt Imke Okkerman aan het terugdringen van zwerfafval. Sinds december 2023 zet zij zich als projectleider met verve in voor de organisatie van het eerste Zwerfafvalcongres. ‘We hebben de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd over het tegengaan van zwerfafval en die kennis willen we heel graag delen.’
Zijn werk als vuilnisman begon te voelen als dweilen met de kraan open. Alles belandt maar in de verbrandingsoven, terwijl veel nog kan worden hergebruikt. Nu vergroot Arnout Schaap met zijn Recycle Valley het bewustzijn over de gevolgen van zwerfafval via educatie en events.
Als kind was hij al degene die de troep opruimde na een middag met vrienden in het park. Twintig jaar later is Lars de Werd, partner en projectleider bij ABR, nog steeds begaan met een zwerfafvalvrije leefomgeving. ‘We verkopen een ideaal: een schoon Nederland.’
Als beleidsadviseur afval en reiniging is Inge Verlaan elke dag bezig om de gemeente Kampen een stukje schoner te maken. Samenwerking met verschillende partijen en duidelijke communicatie lijken the key to success.
Ik ben een commerciële hippie. Ik geloof dat duurzaamheid, commercie en verbinding hand in hand kunnen én moeten gaan.