Samen bereiken we meer
Ik ben opgegroeid met de gedachte, afval doe je in de afvalbak. En is er even geen afvalbak in de buurt, dan stop je de gebruikte verpakking in je tas tot je er eentje vindt.
Eunice Koekkoek
Manager Corporate Communicatie, McDonald’s Nederland
Al van jongs af aan ben ik graag buiten. Of dat nu al varende was in de zeilboot, of later fietsend naar school en de middelbare school, of lekker buitenspelen. Dat doe je graag met mooi weer én in een schone omgeving. Ik ben opgegroeid met de gedachte, afval doe je in de afvalbak. En is er even geen afvalbak in de buurt, dan stop je de gebruikte verpakking in je tas tot je er eentje vindt.
Toen ik bij McDonald’s ging werken, viel mij ook op hoe zeer iedereen begaan is met een schone omgeving, waar onze gasten lekker kunnen genieten. McDonald’s en onze restaurantteams hebben een opgeruimde omgeving al jaren als top prioriteit.
Voor onze collega’s, en ik vind het écht heroes, is het elke dag Landelijke Opschoondag.
Zij maken hun rondes ruim rondom onze restaurants en ruimen alles op. We maken geen onderscheid tussen McDonald’s afval of dat van anderen.
Van de verpakkingen die we uitgeven om vers en warm van onze producten te kunnen genieten, komt ruim 92% terug in onze afvalbakken, als we kijken naar gewicht. Zo’n 7 procent belandt in andere afvalbakken. En helaas belandt zo’n 1 procent op straat. Ondanks alle inspanningen van de restaurantteams zijn we nog een veel gevonden merk op straat. Dat is ons echt een doorn in het oog. Daarom hebben we een platform opgericht “Samen meer doen voor Minder afval. Dat betekent dat we bij de bron beginnen, verpakkingen verminderen en verduurzamen; denk aan het papieren rietje en de McFlurry Cup zonder plastic deksel. Al snel een besparing van 125.000 kilo plastic. We willen maximaal inzamelen van afval. Door samen te werken met gemeenten en burgers, door landelijke campagnes waarin we aandacht vragen om afval goed weg te gooien, en goed gedrag te belonen. Maar ook door afval na te scheiden, zodat we het hoogwaardiger kunnen laten verwerken. Dat is op dit moment al 30% van ons afval dat we nascheiden.
Samenwerken met gemeente, bedrijfsleven en burger staat centraal in de aanpak. Wij kunnen verpakkingen verminderen en verduurzamen, het zo makkelijk mogelijk maken om je afval goed weg te gooien en ons uiterste best doen bij inzamelen. En anderen kunnen daarbij meehelpen. Samen met de gemeentes en instanties door pilots te doen en verbeteren van opruimroutes met bijvoorbeeld de litterati-app die hotspots in kaart brengt, waarop wij met nabijgelegen restaurants beter onze routes op kunnen afstemmen. Of bijvoorbeeld onze capaciteit inzetten om afval bakken in de buurt van ons restaurant te adopteren zodat we ze frequenter kunnen legen.
Zodat vele kinderen het net zo gewoon vinden als ik om je afval in de afvalbak te gooien, zodat je weer lekker buiten kunt zijn in een schone omgeving.
Lees alle verhalen
Marijke Boonstra werkt als senior beleidsmedewerker zeewaterkwaliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Haar visie is helder: ‘Uiteindelijk draait het om de bronaanpak. De kraan dichtdraaien: dáár valt het meest te halen.’
Ruim 4,5 jaar werkt Imke Okkerman aan het terugdringen van zwerfafval. Sinds december 2023 zet zij zich als projectleider met verve in voor de organisatie van het eerste Zwerfafvalcongres. ‘We hebben de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd over het tegengaan van zwerfafval en die kennis willen we heel graag delen.’
Zijn werk als vuilnisman begon te voelen als dweilen met de kraan open. Alles belandt maar in de verbrandingsoven, terwijl veel nog kan worden hergebruikt. Nu vergroot Arnout Schaap met zijn Recycle Valley het bewustzijn over de gevolgen van zwerfafval via educatie en events.
Als kind was hij al degene die de troep opruimde na een middag met vrienden in het park. Twintig jaar later is Lars de Werd, partner en projectleider bij ABR, nog steeds begaan met een zwerfafvalvrije leefomgeving. ‘We verkopen een ideaal: een schoon Nederland.’
Als beleidsadviseur afval en reiniging is Inge Verlaan elke dag bezig om de gemeente Kampen een stukje schoner te maken. Samenwerking met verschillende partijen en duidelijke communicatie lijken the key to success.
Ik ben een commerciële hippie. Ik geloof dat duurzaamheid, commercie en verbinding hand in hand kunnen én moeten gaan.