Minder afval in het riviercruise-toilet door gedragsverandering
De Nederlandse rivierdelta is vervuild met (micro)plastics. Dat blijkt uit onderzoek dat Rijkswaterstaat namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Een van de bronnen van deze (micro)plastics is sanitair afval, zoals vochtig toiletpapier of wattenstaafjes. Hoewel riviercruiseschepen al veel aan verduurzaming doen worden riviercruises toch gezien als één van de activiteiten waarbij deze vervuiling kan optreden. Passagiers werden daarom gestimuleerd tot ander gedrag om zo de vervuiling tegen te gaan.
Riviercruiseschepen bieden bijna nooit vochtig toiletpapier aan. Maar passagiers nemen dit ook zelf mee en spoelen het dan door het toilet. Dit leidt tot verstoppingen aan boord met de bijbehorende overlast voor de bemanning en passagiers. Het zorgt er ook voor dat (micro)plastics via verschillende wegen in het oppervlaktewater terechtkomen.
Onderzoek gedrag van passagiers
Om te voorkomen dat passagiers aan boord vochtig toiletpapier door het toilet spoelen, heeft de overheid de handen ineengeslagen met riviercruisebedrijf Scylla . Samen met onderzoek- en adviesbureau D&B en ontwerpbureau ANDC onderzochten ze het gedrag van passagiers om inzicht te krijgen in waarom ze vochtig toiletpapier doorspoelen.
VIVA Pledge: Belofte van de boot
Met de inzichten uit het onderzoek ontwikkelden ze de ‘VIVA Pledge’. Op de incheck-dag op de boot konden passagiers vrijwillig meedoen aan deze ‘belofte van de boot’. Deelnemers beloofden ‘normaal’ toiletpapier te gebruiken en anders hun vochtig toiletpapier weg te gooien in een prullenbakje. Door mee te doen maakten ze kans op een voucher voor een volgende cruise.
Aandacht op de boot voor de actie
Aan boord werd het gewenste gedrag op nog meer manieren gestimuleerd en het belang van een probleemvrije en plezierige reis benadrukt. Zo vertelde de kapitein in zijn onboarding speech over het risico dat het systeem verstopt kan raken bij verkeerd gebruik van vochtig toiletpapier. Bij de balie stond een teller waarop bijgehouden werd hoeveel passagiers aan de belofte deelnamen. Deelnemende passagiers kregen een speciale sleutelpas, die hen herinnerde aan hun belofte en waardoor ze herkenbaar waren als deelnemer. En tegenover de toiletten hing een poster met een ‘gentle reminder’ in dichtvorm.
Gastvrijheid bleef gewaarborgd
De actie was bedoeld om ander gedrag te stimuleren. De vraag daarbij was of zo’n gedragsinterventie niet ten koste zou gaan van de gastvrijheid aan boord. Uit de feedback van hotelmanager en gasten bleek dat niet het geval. Van de gasten had 66% de VIVA Pledge ondertekend. Dat wijst op een sterke betrokkenheid. De hotelmanager merkte naar aanleiding van het project op: “De gasten komen met vragen over het project en geven positieve reacties. Ik vind het leuk dat er een open discussie ontstaat over microplastics.”
Effect van gedragspilot
De projectgroep (met betrokkenen van Rijkswaterstaat en Scylla) heeft hiermee inzicht gekregen in het toepassen van gedragsverandering aan boord van een varend schip. Er zijn aanwijzingen dat het gedrag van passagiers hierdoor veranderde. Zij gebruikten ongeveer de helft minder vochtig toiletpapier. Van de passagiers die alsnog vochtig toiletpapier gebruikten, spoelden minder passagiers het vochtig toiletpapier door. Het vochtig toiletpapier werd zelfs twee keer zo vaak correct weggegooid.
Toolbox river cruises
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil andere riviercruiseschepen graag helpen om ook met dit onderwerp aan de slag te gaan. Daarom ontwikkelden ze een toolkit waarmee riviercruiseschepen zelf de interventie kunnen implementeren. Wil je de materialen ook gebruiken? Toolbox river cruises (in het Nederlands, Engels of Duits).
Zie ook:
