Roosendaal aan de bak tegen bijplaatsingen
Wat doe je als er regelmatig afvalzakken en grofvuil naast de containers worden gezet? De gemeente Roosendaal besloot in te zetten op gedragsbeïnvloeding. En dat werkt. Er zijn minder bijplaatsingen en buurtbewoners waarderen de afvalparkjes meer.
Het onderzoek
Gedragsbureau D&B heeft eerst gekeken op welke plekken het meeste afval naast de containers wordt gezet. Vervolgens is onderzocht waarom dat wordt gedaan. 2 oorzaken sprongen eruit:
- Illegaal geplakte stickers op de containers;
- Locaties waar mensen minder zichtbaar zijn.
Op basis van deze inzichten zijn 3 locaties voor de proef geselecteerd. Ook zijn 2 controlelocaties geselecteerd, waar geen maatregelingen zijn genomen.
De interventies
De gemeente heeft verlichting geplaatst en de afvalcontainers zijn extra schoongemaakt. Daarnaast zijn de containers voorzien van nieuwe, felgekleurde bestickering. Daarop is duidelijk te zien wat er in de container mag en hoe je de afvalcontainer moet gebruiken.
Het resultaat
Na een aantal maanden werd duidelijk dat het bijplaatsen van afval met tientallen procenten is afgenomen op de proeflocaties. Bovendien bleek dat buurtbewoners de afvalparkjes aanzienlijk meer zijn gaan waarderen. Op een van de locaties steeg het cijfer zelfs van een 3,1 naar een 6,6!
Opvallend detail: zelfs op een controlelocatie werd er minder afval bijgeplaatst, terwijl hier geen interventies zijn geïmplementeerd.