Eerste Beschermde Berm vraagt aandacht voor zwerfafval in de natuur
Eind maart werd een eerste Nederlandse berm omgedoopt tot Beschermde Berm. Boswachter Frans Kapteijns sloeg een bord in de grond dat aandacht vraagt voor een schonere natuur. Het initiatief ligt in lijn met het recente VN-akkoord waarin is vastgesteld dat in 2030 zeker 30 procent van de aarde beschermd moet zijn.
Bewustwording
Het Beschermde Berm-bord stond enkele weken langs de oprit naar de A65 in Oisterwijk. Een trigger voor passerende automobilisten om bewuster om te gaan met de welbekende groene strook langs de weg. Het bord is ontwikkeld door een team creatieven en gedragsexperts van bureau Fama Volat. Frans Kapteijns, vrijwillig boswachter voor Natuurmonumenten en ZwerfAfvalPakker, is ambassadeur van de eerste Beschermde Berm en beaamt: 'Het wordt tijd dat de berm, het leefgebied van veel planten en dieren, niet langer een dumpplek is voor allerlei soorten zwerfafval. Die bewustwording breng ik graag mee op gang.'
Beschermd natuurgebied
Het gedrag van automobilisten is te verklaren, aldus de gedragsexperts van Fama Volat: 'De berm wordt ervaren als een stukje niemandsland. Als we onderweg dan toch van ons afval af moeten, dan maar op een plek waar we niemand tegen de borst stuiten.' Met de aanduiding van Beschermde Berm verandert de berm van niemandsland naar een erkend en beschermd stukje natuurgebied. De gedragsexperts: 'Automobilisten zijn bekend met het bruine bord – in stijl van de Werelderfgoed-borden – en in een beschermd natuurgebied gooi je niet zomaar een prulletje op de grond. Ons brein maakt schonere associaties bij een natuurgebied.' Het initiatief Beschermde Berm sluit volledig aan bij het VN-akkoord over biodiversiteit: in 2030 moet minstens 30% van de aarde beschermd gebied zijn.
Direct resultaat
De interventie in de berm zorgde direct voor resultaat. Met artikelen in onder andere Eindhovens Dagblad en Algemeen Dagblad kwam er aandacht voor de bermproblematiek en bij een eerste interventiemeting werd een flinke afname in afvalstuks geconstateerd.
Om de potentie van de interventie verder te verkennen, daarom de oproep: welke gemeente of provincie komt ook op voor de natuur en roept de volgende Beschermde Berm uit? Stuur bij interesse een mail naar nick.vandehei@famavolat.com.