Zero Waste Week Breda laat bezoekers zien hoe leuk een leven zonder afval kan zijn
Hoe kun je leuk leven zonder afval? Deze vraag stond centraal tijdens de Zero Waste Week in Breda. Met 32 lezingen, workshops en andere evenementen was er voor bezoekers van alles te leren, doen en zien rond het thema groen leven.
Na een volle week was op vrijdag 8 juli 2022 de afterparty op een van de meest circulaire plekken van de stad: STEK. Bezoekers sloten de duurzame week af met het maken van hun eigen circulaire cocktail met lokale ingrediënten.
De Zero Week Waste is een initiatief van de duurzaamheidsburgemeester van Breda Elisah Pals in samenwerking met duurzaam ondernemer Ron Bekker, gemeente Breda en heel veel andere betrokken ondernemers, kennisinstellingen en betrokken inwoners van de stad. Het doel van het festival is volgens haar bezoekers laten zien dat leven zonder afval niet moeilijk is en bovendien ontzettend leuk is. 'Plezier staat centraal. Mensen denken altijd dat het een gedoe is om afvalvrij te leven. Wij willen laten zien hoe tof een leven zonder afval kan zijn!' legt Elisah Pals uit.
Dragons Den voor duurzame ondernemers
De week begon goed met een heuse 'Dragons Den' op het hoofdkantoor van softwarebedrijf CM. Hier pitchten elf ondernemers hun bedrijf rond duurzaam ondernemen. Een vijfkoppige jury gaf de initiatiefnemers tips om hun plan verder uit te werken. Sommigen kregen zelfs de uitnodiging om met investeerders in gesprek te gaan. Uiteindelijk koos de jury uit alle pitches het beste idee.
Ludo Ansems ging er met de (spreekwoordelijke) winst vandoor. Zijn bedrijf Stroomversnellers investeert in groene energie voor gezinnen die hun energierekening (tijdelijk) niet kunnen betalen. Naast Stroomversnellers, is jurylid en festivalorganisator Elisah Pals ook erg enthousiast over de initiatieven van Hanneke de Leeuw en Nanda Slikkerveer. 'Ik kan niet wachten om met hen aan de slag te gaan!', schrijft ze op haar Linkedin-pagina.
Recyclen en tegengaan
Al jaren onderzoekt kunstenaar en ontwerper Hanneke de Leeuw hoe ze geglazuurd keramiek kan recyclen. Inmiddels is ze zo ver dat ze keramiek kan maken met 20 % gerecycled keramiek en krijgt ze regelmatig ontwerpaanvragen van bedrijven. 'Het zou super zijn als ook de echt grote namen, als HEMA en Ikea, keramiekafval gaan verwerken in hun producten.'
Replace Now is het initiatief van Nanda Slikkerveer om wegwerpplastic tegen te gaan. Zo zorgde ze ervoor dat Bredase voetbalclubs massaal stopten met wegwerpbekertjes in de rust. Ook de KNVB steunt dit initiatief. Slikkerveer genoot van het pitchen tijdens de Zero Waste Week en kreeg interessante vragen van de jury. Het leverde haar nieuwe inzichten op om haar plannen verder uit te breiden.
Meer informatie
Bezoekers konden de rest van de week op verschillende locaties terecht voor workshops, lezingen en andere evenementen. Zo leerden ze hun eigen kleding repareren en kregen ze tips over koken met zo min mogelijk afval.
Wil je meer tips over leven zonder afval? Kijk dan op: zerowastenederland.nl.