Al suppend zwerfafval uit het water vissen in Rotterdam
Terwijl de meeste mensen op 17 juni verkoeling zochten in de schaduw, ging in Rotterdam een groep mensen het water op voor de Clean up on Tour. Op een SUP-board haalden deelnemers afval uit het water.
Bij de Rotterdamse Roeivereniging Rijnmond kwamen de deelnemers bij elkaar voor een korte instructiecursus van een ervaren SUP-instructeur. Hierna gingen ze op pad om de Rotterdamse wateren een stukje schoner te maken.
Niet alleen leren suppen, maar ook de natuur een beetje schoner maken. Dat is het doel van Clean up on Tour, een initiatief van de Watersportbond en Allianz Benelux. De SUP-tour reist deze zomer door het hele land om zwerfafval op te ruimen en zo het water schoner te maken. Na eerdere edities in Amsterdam (27 mei) en Almere (4 juni) was het nu de beurt aan Rotterdam.
Almere voorlopig op de 1e plaats
Gewapend met een peddel, afvalgrijper en emmer trokken de deelnemers door het Rotterdamse water. Zo ook een groep medewerkers van Allianz, zij visten 17 kg afval uit de grachten. De volledige opbrengst volgt nog, maar voorlopig staat Almere op de eerste plaats in het klassement met 211,3 kg opgevist afval.
Aan het eind van het seizoen, tijdens de World Clean Up Day op 17 september 2022, wordt de afsluitende Clean up on Tour in Sneek gehouden. Daar wordt het winnende team dat het meeste afval heeft opgehaald, bekend gemaakt. Volgens Arno van Gerven, directeur van de Watersportbond, is het ongelofelijk wat het teweegbrengt als je suppend door de omgeving vuil uit het water haalt. ‘Heel veel positieve reacties: duimpjes en geklap vanaf de kant. Dat is het doel van Clean up on Tour: mensen bewustmaken van het afval om ons heen en daar beter mee omgaan. En natuurlijk mensen kennis laten maken met deze laagdrempelige watersport.’
Alle kleine beetjes helpen
Ook Kiran Badloe, goudenmedaillewinnaar in Tokyo, speurt als ambassadeur van de Tour in grachten en slootjes naar dobberend zwerfafval in het water. Als zijn schema dit toelaat tenminste. ‘Als watersporter kom ik enorm veel afval tegen. Daarom heb ik me met hart en ziel aan dit initiatief verbonden. Niet omdat ik een gouden medaille om m’n nek heb, maar omdat ik hier echt achter sta. Ik kom soms merkwaardige dingen tegen. Een volle vuilniszak drijvend in het water. Dat kan toch niet? Misschien ben ik als watersporter veeleisend, maar hier is sprake van een foute mindset. Mijn boodschap? Wees je bewust van wat je doet. Maar maak het voor jezelf niet te moeilijk, alle kleine beetjes helpen.’