Samen houden we de Biesbosch schoon
Zwerfafval is een breed bekend probleem, zeker in de Biesbosch. Diverse partijen slaan de handen ineen om het afvalprobleem hier aan te pakken.
Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, de provincie Noord-Brabant, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen gaan de komende jaren intensief samenwerken in de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’.
Zwerfafval in de natuur
In de natuur komen we veel zwerfafval tegen. Het is een ergernis voor bezoekers en een bedreiging voor de natuur. Waarschijnlijk komt ruim de helft van het afval in de Biesbosch van stroomopwaarts met het rivierwater mee. Het overige afval is vooral afkomstig van recreanten in het gebied.
De Biesbosch werkt, door zijn vele geulen en oevers, als een natuurlijk vangsysteem voor zwerfafval. Het gebied houdt een groot deel van het afval uit de rivieren vast. In het winterseizoen spoelt dit tijdens hoogwater weer aan op de oevers. Het afval komt dan massaal in bomen, struiken en hogere begroeiing terecht.
Campagne
Met de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ wordt het zwerfafvalprobleem in de Biesbosch op verschillende manieren aangepakt. Campagneborden wijzen bezoekers op de boodschap, er worden afvaltasjes uitgedeeld, op drukbezochte plekken staan extra afvalbakken en er vinden diverse schoonmaakacties plaats. De afvalcampagne in de Biesbosch draagt bij aan de bredere samenwerking in de Maasdelta: ‘Een plasticvrije Maasdelta in 2030’.
Schoonmaakacties in de Biesbosch
De campagne start op 12 maart 2022 met schoonmaakacties in de Biesbosch. Samen met diverse partners houdt Staatsbosbeheer die dag schoonmaakacties op 4 verschillende locaties in de Biesbosch.
Onderzoek in Nederland
In 2021 heeft Rijkswaterstaat samen met Staatsbosbeheer onderzoek gedaan naar hoe je zwerfvuil in de Biesbosch op een slimme manier kunt tegengaan. Deze onderzoeken geven concrete handvatten voor de aanpak van zwerfafval die nu in de Biesbosch wordt toegepast.